دسته : روانشناسی و علوم تربیتی
فرمت فایل : word
حجم فایل : 211 KB
تعداد صفحات : 75
بازدیدها : 276
برچسبها : حالت های فراشناختی تعلل ورزی تحصیلی
مبلغ : 8000 تومان
خرید این فایلتحقیق و پژوهش کارشناسی
بررسی نقش حالت های فراشناختی در تعلل ورزی تحصیلی دانشجویان
مقدمه
هدف از آموزش کمک به ارتقاء سطح یادگیری در دانشجویان است. اما یادگیری موضوع مشخص واحدی نیست. بلکه تقریباً همه فعالیت هایی که ما در طول زندگی انجام می دهیم از تجارب یادگیری مان سرچشمه می گیرد. ما موضوع های مختلف درسی و غیردرسی مانند ریاضی، ادبیات، هنر، علوم دینی و طرز معاشرت را یاد می گیریم. علاوه بر این ما عواطف مختلف را نیز یاد می گیریم. تهیه فهرست کاملی از آنچه که انسان در طول زندگی یاد می گیرد بسیار مفصل و شاید غیرممکن است. اما به طور کلی در مورد راهبردهای مختلف یادگیری به دو نوع از راهبردها یعنی راهبرد شناختی و راهبرد فراشناختی تأکید شده است. در سال های اخیر شاهد پیشرفت عظیم روانشناسی پرورشی به سوی کشف این راهبردها یعنی راههای یاد گرفتن و مطالعه کردن بوده ایم.
در سالهای اخیر در مورد تأثیر راهبردهای شناختی و فراشناختی تحقیقات گوناگونی صورت گرفته است و سعی بر آن بوده است در مورد اهمیت و تأثیر هرکدام از راهبردها اطلاعات لازم به معلمان ارائه شود تا نحوه یادگیری به نحوه مطلوب تری امکان پذیر گردد. نخستین بار هارلو مفهوم فراشناخت (دانستن درباره دانستن) را در یک رشته آزمایشی که با میمونها انجام داد مطرح ساخت. براون فراشناخت را به دو صورت زیر معرفی کرده است:
1 آگاهی فرد از فعالیت ها یا فرایندهای شناختی خود
2 روشهای مورد استفاده فرد برای تنظیم فرآیندهای شناختی خودش.
به سخن دیگر، فراشناخت از یک سو شامل روشهای کنترل و نظارت بر یادگیری است. بنابراین آموزش راهبردهای فراشناختی در پیشرفت تحصیلی آموزش گیرندگان موثرتر از آموزش صرف راهبردهای شناختی می باشد.
12 بیان مسأله
سالهاست که روانشناسان تربیتی درصدد پاسخ دادن به این سؤالات هستند که چرا بعضی دانشجویان نسبت به بعضی دیگر از نظر پیشرفت تحصیلی موفق ترند؟ چه چیزی این تفاوتها را رقم می زند؟ برای پاسخ دادن به این سؤالات بررسی عواملی که تصور می شود موقعیت تحصیلی را تبیین می کنند ضرورت پیدا می کنند.
به مرور زمان روشن شده که کلید تبیین و پیش بینی موفقیت و کامیابی تنها استفاده از راهبردهای شناختی نیست. بسیاری از دانشجویان با استفاده از راهبردی های شناختی مشکلات زیادی در فراگیری مطالب درسی دارند، در حالی که دانش آموزان دیگر با تاکید زیادتر روی راهبردهای فراشناختی موفقیت تحصیلی بالایی را کسب کرده اند، و چه بسا افرادی را بشناسیم که با استفاده از راهبردهای شناختی درصد متوسط موفقیت تحصیلی را کسب کرده اند ولی با درنظر گرفتن راهبردهای فراشناختی به موفقیت های زیادی در زندگی شان دست یافته اند.
طی چند دهه گذشته تلاش های قابل ملاحظه ای جهت تبیین و کشف عوامل موثر بر موفقیت تحصیلی صورت گرفته. محققین در تبیین اهمیت راهبردهای فراشناختی در پیشرفت تحصیلی به نتایج قابل ملاحظه ای دست یافته اند و نشان داده اند که چنانچه راهبردهای فراشناختی را برای پیش بینی پیشرفت تحصیلی به راهبردهای شناختی اضافه کنیم، پیش بینی پیشرفت تحصیلی به طور معناداری با احتمال بیشتری امکان پذیر می شود تا اینکه تنها از راهبردهای شناختی استفاده کنیم.
تمام مسائل فوق نشان می دهد که توسل به راهبردهای شناختی برای تبیین پیشرفت تحصیلی کافی نیست، بنابراین این مسائل نشان دهنده این نکته است که عامل مهم دیگری غیر از راهبردهای شناختی وجود دارد که می تواند در پیشرفت تحصیلی یا به طور کلی در موفقیت موثر باشد که آن راهبردهای فراشناختی است. این دیدگاه این سؤالات را مطرح می کند که چه عواملی دست اندرکارند که برخی افراد دارای راهبردهای شناختی بالا در زندگی ضعیف عمل کنند و کسانی که راهبردهای شناختی متوسطی دارند در کمال تعجب به خوبی عمل می کنند.
تعلل ورزی یا به آینده موکول نمودن کارها آنقدر متداول است که شاید بتوان آن را از تمایلات ذاتی انسان برشمرد. اگر چه تعلل ورزی همیشه مسئله ساز نیست،اما در اغلب موارد می تواند از طریق ممانعت از پیشرفت و عدم دسترسی به اهداف،پی آمدهای نامطلوب و جبران ناپذیری به همراه داشته باشد.در تعریف این سازه،محققان به کاهلی و امروز و فردا کردن در انجام کارهای مهم(در زمان مورد انتظار)،همراه با تجارب ذهنی ناراحت کننده، اشاره نموده اند
تعلل ورزی، با توجه به پیچیدگی و مؤلفه های شناختی، عاطفی و رفتاری آن، تظاهرات گوناگونی دارد، از جمله،تعلل ورزی تحصیلی ،تعلل ورزی در تصمیم گیری ،،تعلل ورزی روان رنجورانه، و تعلل ورزی وسواس گونه. اما، متداول ترین شکل آن،تعلل ورزی تحصیلی است.راث بلوم، سولمون، و موراکامی این نوع تعلل ورزی را تمایل غالب و همیشگی فراگیران برای به تعویق انداختن فعالیت های تحصیلی تعریف نموده اند، که تقریبا همیشه با اضطراب توأم است. نمونه ی بسیار آشنای آن،به تعویق انداختن مطالعه ی درسها تا شب امتحان و شتاب اضطراب ناشی از آن است که گریبان گیر دانش آموزان یا دانشجویان می شود.والترز، معتقد است صرف نظر از سبب شناسی، تعلل ورزی، به دلیلپی آمدهای شناختی و هیجانی منفی که دارد، رفتاری ناسازگارانه است.
در خصوص پیش آیندهای تعلل ورزی،محققان و نظریه پردازان به عوامل مختلفی اشاره نموده اند،از قبیل:اضطراب و وابستگی، ترس از ارزیابی منفی،عزت نفس پایین،ترس از شکست، تنفر از کار،فقدان انرژی، کمال گرایی، درماندگی آموخته شده، خودکم بینی، پایین بودن سطح تحمل و عصبانیت در سال های اخیر،تعلل ورزی تحصیلی به عنوان نوعی نقص در خود-نظم جویی ، مطرح شده است،یعنی ناتوانی فرد در کنترل افکار،هیجانات،عواطف،و عملکرد خود
تحقیقات نشان داده که در غالب موارد تفاوت در توانایی نهفته است که راهبرد فراشناختی نامیده می شود که شامل برنامه ریزی، کنترل، نظارت و نظم دهی می باشد و این مهارت ها را می توان به کودکان آموخت تا در امر تحصیلی عملکرد بالاتری نشان دهند . تعدادی از محققین براین باورند که علاقه به راهبردهای فراشناختی تا حدی واکنش به این باور است که راهبرد شناختی تنها کلید پیشرفت تحصیلی است. آنچه در این جا اهمیت دارد اظهارات ضد و نقیض طرفداران و منتقدان راهبردهای فراشناختی در زمینه توانایی این مفهوم در پیش بینی پیشرفت تحصیلی است. لذا پژوهش حاضر در راستای همین تحقیقات به بررسی تاثیر حالت های فراشناختی و در تعلل ورزی تحصیلی دانشجویان متوسطه شهر اردبیل می باشد.
ضرورت و اهمیت پژوهش
نظریه های راهبردهای فراشناختی مفهوم جدیدی است. هنوز هیچ کس نمی تواند دقیقاً بگوید که تفاوت های میان دانشجویان در طول تحصیل شان تا چه حد مربوط به راهبردهای فراشناختی می شود. اما داده های موجود نشان میدهند که راهبردهای...
خرید و دانلود آنی فایل